top of page

Leegpompen stadsverwarming

Gecontroleerd leegpompen

Voor aanvang van werkzaamheden aan de stadsverwarming moeten de transport- en distributieleidingen leeg worden gemaakt van het warme demi-water tot zo'n 90 graden. Hiermee wordt voorkomen dat het warme water de bouwput inloopt met alle nadelige gevolgen daarvan.

 

Door de hoge temperatuur is het belangrijk dat de leegpompwerkzaamheden op een veilige manier gebeuren. Ten tweede is het belangrijk dat de leegpompwerkzaamheden vlot verlopen zodat de echte werkzaamheden snel kunnen starten waardoor de tijd van de buitendienststelling zo kort mogelijk kan worden gehouden.

 

In samenwerking met Van Rijsnoever BV uit Utrecht doen wij het warme demi-water in de transport- en distributieleidingen veilig verpompen en afvoeren.   

IMG_2983.HEIC

De werkwijze

Na het af-/ vrijgraven van de transport- en distributieleidingen worden op de leidingen flensen gelast met een afsluiter. Op deze flens wordt vervolgens een zuiglans geplaatst. De zuiglans is voorzien van druk- en temperatuur meters om gecontroleerd te werken. Het verpompen/ afzuigen wordt gedaan met een warmtebestendige pomp. Indien de temperatuur boven de 80 raakt, wordt het water middels bijmenging afgekoeld zodat de pomp zijn capaciteit behaald.

Afvoeren

Het warme water kan met vacuümwagens terug worden getransporteerd naar de centrale zodat het water opnieuw kan worden toegevoegd aan het netwerk. Een tweede mogelijkheid is het tijdelijk opslaan van het warme water zodat het, na afronding van de werkzaamheden, ter plaatse retour kan worden gepompt in het netwerk. Een laatste mogelijkheid is verpompen van het warme water naar een nabijgelegen afvoerkolk. Hierbij wordt het warme water ten alle tijd afgekoeld met warm water of laat men het warme water tijdelijk opslaan zodat het water afkoelt naar de gewenste temperatuur. Op deze manier wordt schade aan de afvoerkolken en het bijhorende riool voorkomen.

1Y5A7117.jpeg

Projecten

Wij hebben onze eigen zuiglansen, leidingwerk, pompen en vacuümwagens om het gehele project in eigen beheer uit te voeren. Voor Eneco Warmte hebben wij onlangs 1400m3 demi-water verpompt!

bottom of page